Προετοιμαστείτε σωστά για τις εξορμήσεις σας στη φύση με το σκύλο σας!

σκυλος-εκδρομη-πρωτομαγιαΟ καιρός έχει πλέον ανοίξει και τα Σαββατοκύριακα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για απόδραση στην εξοχή με καλή παρέα, δηλαδή τον πιστό μας φίλο! Για να περάσουμε καλά όμως οφείλουμε να προνοήσουμε και να φροντίσουμε να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν, ή τουλάχιστον να είμαστε έτοιμοι να τις αντιμετωπίσουμε.

Ξεκινώντας λοιπόν φροντίζουμε να έχουμε μαζί κάποια απαραίτητα πράγματα όπως το λουρί (οδηγός του σκύλου μας), μπωλ για νερό και φαγητό, λίγη από την τροφή του σκύλου μας, καθώς κι ένα μικρό φαρμακείο με απαραίτητα πράγματα όπως επιδεσμικό υλικό, οξυζενέ, φυσιολογικό ορό, αντισηπτικό σαπούνι, εμετικό σιρόπι, ατροπίνη και κορτιζόνη (ενέσιμη ή σε χάπια).

Καλό είναι ξεκινώντας για μια εξόρμηση να μην έχουμε ταΐσει τον σκύλο μας ή να του έχουμε δώσει ελάχιστη τροφή. Αν το σκυλάκι είναι ιδιαίτερα μικρόσωμο ή κουταβάκι και το ταξίδι σχετικά μεγάλο , καλό είναι να έχουμε μαζί κάποια λιχουδιά υψηλή σε ενέργεια (θερμίδες), μέλι ή ειδικές πάστες με βιταμίνη κι ενέργεια, προς αποφυγή επεισοδίου υπογλυκαιμίας λόγω πολύωρης νηστείας.

Κατά τη διαδρομή φροντίζουμε τα παράθυρα να είναι ανοικτά ή να υπάρχει κλιματισμός στο αυτοκίνητο, ενώ αν η διαδρομή είναι μεγάλη, μια στάση για λίγο νερό και μια μικρή βόλτα είναι απαραίτητη. Δεν αφήνουμε ποτέ το ζώο μας σε κλειστό χώρο (ιδίως το αυτοκίνητο) χωρίς επίβλεψη όταν κάνει ζέστη, ενώ αν διαπιστώσουμε ενδείξεις θερμοπληξίας (λαχάνιασμα έντονο, πολύ κόκκινους βλεννογόνους- γλώσσα, ούλα κλπ- , ανησυχία, σιελόρροια) τότε βρέχουμε άμεσα το ζώο με άφθονο νερό βρύσης (όχι παγωμένο) και το μεταφέρουμε σε χώρο με κλιματισμό ή ρεύματα αέρα. Δίνουμε μικρές ποσότητες νερού διότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού σε τέτοια κατάσταση θα κάνει τα πράγματα ενδεχομένως χειρότερα, προκαλώντας εμετό ή και διάταση στομάχου.

Κατά τη διάρκεια της εξόρμησής μας πρέπει να υπάρχει πρόσβαση του σκύλου σε φρέσκο δροσερό νερό μόνιμα ή πολύ τακτικά, χωρίς όμως να αφήσουμε να πιει πολύ μεγάλες ποσότητες μαζεμένες. Αν θέλουμε να ταΐσουμε το ζώο, αυτό θα γίνει εφόσον υπάρξει μια ανάπαυλα από το παιχνίδι και την άσκηση πριν και μετά (τουλάχιστον 1-2 ώρες) και η ποσότητα φαγητού θα πρέπει να είναι μικρή. Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος της διάτασης ή ακόμη χειρότερα της στροφής στομάχου στις μεγαλόσωμες φυλές (πάθηση υπερεπείγουσα κατά την οποία το ζώο προσπαθεί να κάνει εμετό χωρίς να τα καταφέρνει και η κοιλιακή χώρα διογκώνεται μέσα σε λίγη ώρα λόγω συγκέντρωσης αέρα στο στομάχι). Η κατάσταση αυτή απαιτεί άμεση προσκόμιση του ζώου σε κτηνίατρο!

Ένα συχνό πρόβλημα που μπορεί να προκύψει στην εξοχή είναι οι αλλεργίες είτε λόγω τσιμπήματος είτε λόγω επαφής με κάποιο φυτό στο οποίο το ζώο μας είναι αλλεργικό (μεγάλη προσοχή στις κάμπιες!!!). Ο σκύλος απότομα παρουσιάζει οίδημα (πρήξιμο) στα βλέφαρα, τα χείλη, τη γλώσσα κι ενδεχομένως στο δέρμα της κεφαλής και του κορμού του. Η κατάσταση αυτή αντιμετωπίζεται με χορήγηση κορτιζόνης σε μορφή χαπιών ή ένεσης. Ενδεχομένως να χρειαστεί και μεταφορά στον κτηνίατρο (εμφάνιση shock ή δυσκολίας στην αναπνοή) για περαιτέρω βοήθεια.

σκυλος-πρωτομαγια-εκδρομη-αλεργιες-καμπιεςΤραυματισμοί που μπορεί να προκύψουν σε μια εκδρομή από κάποια πτώση, κοφτερές πέτρες, αιχμηρά κλαδιά ή διαμάχη με άλλο ζώο απαιτούν αρχικά καθαρισμό με άφθονο φυσιολογικό ορό κι ενδεχομένως κάποιο αντισηπτικό σαπούνι κι επίδεση με γάζα κι ελαστικό επίδεσμο μέχρι να μεταφερθεί στο γιατρό. Σε περίπτωση έντονης αιμορραγίας πιέζουμε σταθερά το τραύμα με ένα καθαρό πανί ή γάζα. Αν το τραύμα είναι σε κάποιο πόδι ή στην ουρά, μπορούμε να δέσουμε στο άκρο ένα σχοινί ή έναν επίδεσμο σφικτά σε σημείο κοντινότερο στο σώμα σε σχέση με το τραύμα ώστε να προκαλέσουμε προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος (ισχαιμία) ελέγχοντας την αιμορραγία. Το ζώο σε αυτή τη περίπτωση πρέπει σε μισή – μία ώρα το αργότερο να μεταφερθεί στον κτηνίατρο.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δείξουμε πηγαίνοντας τη βόλτα μας στα σημεία όπου υπάρχει άφθονη ξερή βλάστηση καθώς τα άγανα (αγκάθια) μπορεί να κολλήσουν στο δέρμα του σκύλου μας, να μπουν ανάμεσα στα δάκτυλά του, στα αυτιά του ακόμη και στα μάτια και στη μύτη του, προκαλώντας από ενόχληση και πόνο έως πολύ σοβαρότερα προβλήματα. Στα μακρύτριχα ζώα το κούρεμα βοηθάει πολύ στο να μην μπορούν να κολλήσουν πάνω του τα άγανα και στη συνέχεια να προωθηθούν μέσα στο δέρμα του. Κουρεύουμε τουλάχιστον την εσωτερική επιφάνεια των πτερυγίων των αυτιών, ιδίως σε φυλές όπως τα Cocker Spaniel , καθώς και τα πέλματά. Χτενίζουμε το ζώο καλά μετά από την εξόρμησή μας ώστε να απομακρύνουμε τυχόν αγκάθια από το τρίχωμά του.

Για το τέλος αφήσαμε τον χειρότερο φόβο κάθε σκυλογονιού: τη δηλητηρίαση. Ευτυχώς στην εξοχή δεν είναι τόσο συχνό αλλά επειδή παντού υπάρχουν κακόβουλοι άνθρωποι, εμείς οφείλουμε να έχουμε πάντα μαζί κάτι που μπορεί να προκαλέσει στον σκύλο μας εμετό (εμετικό σιρόπι ή οξυζενέ). Αυτό είναι το πρώτο και σημαντικότερο που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε ένα ζώο που έχει καταπιεί κάτι επικίνδυνο : να του προκαλέσουμε εμετό. Αυτό φυσικά προϋποθέτει ένα ζώο το οποίο έχει συνείδηση (δηλαδή δεν είναι αναίσθητο και μπορεί να καταπιεί) προκειμένου να αποφύγουμε την εισρόφηση. Πιο ειδικά σκευάσματα (πάστα ενεργού άνθρακα για την προσρόφηση του δηλητηρίου, ενέσιμη ατροπίνη) κατά περίπτωση και πάντα με κτηνιατρική καθοδήγηση μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν. Σκοπός πάντα είναι να κερδίσουμε χρόνο μέχρι να φτάσουμε με το ζώο στον κτηνίατρο. Αν λοιπόν το ζώο μας φάει κάτι τοξικό ή παρουσιάσει ξαφνικά αστάθεια, σιελόρροια, εμετό, διάρροια κατά η διάρκεια της βόλτας μας, η πρόκληση εμέτου από εμάς μπορεί να του σώσει τη ζωή.

Ευχόμαστε οι παραπάνω συμβουλές να μη χρειαστεί ποτέ να εφαρμοστούν σε καμία από τις εξορμήσεις σας. Να έχετε μόνο όμορφες στιγμές κι ευχάριστες αναμνήσεις από τις μέρες στην εξοχή με τον πιστό σας φίλο!! Καλές βόλτες!!

Αλεξάνδρα Δέρβα
Κτηνίατρος DVM, Απόφοιτός ΑΠΘ,Μετεκπαιδευθείσα στην Παθολογική Κλινική της Κτηνιατρικής Σχολής ΑΠΘ
Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση Ιατρείου HEALTHY PETS: Αθήνα – Αδελφών Πιερράκου 41
τηλ. 2107794242 – 6942928817

  Το κείμενο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα δεν προτρέπει σε ιατρικές πράξεις από μέρους σας και δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση την απευθείας σχέση και παρακολούθηση του κατοικίδιου σας από κτηνίατρο!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το