Σκύλος Θερμοπληξία

θερμοπληξία σκύλοςΣτη χώρα μας τους καλοκαιρινούς μήνες δυστυχώς δεν είναι καθόλου σπάνια τα κρούσματα θερμοπληξίας στους σκύλους (θερμοκρασία σώματος 41-42 °C). Συνήθως συμβαίνει όταν το ζώο παραμείνει ακόμη και για λίγα λεπτά σε κλειστό μέρος χωρίς επαρκή αερισμό και χωρίς νερό (π.χ. αυτοκίνητο), όμως το βλέπουμε ενίοτε και σε εξωτερικούς χώρους (βόλτα, παραλία) ή ακόμη και σε αυτοκίνητα εν κινήσει. Οι σκύλοι δεν ιδρώνουν γενικά (λίγοι ιδρωτοποιοί αδένες υπάρχουν στα πέλματά τους μόνο) και στηρίζουν τη θερμορύθμισή τους στο λαχάνιασμα. Περισσότερo ευαίσθητα στην εμφάνιση θερμοπληξίας είναι τα πολύ νεαρά και τα υπερήλικα ζώα, αυτά που έχουν καρδιοαναπνευστικές παθήσεις και οι βραχυκεφαλικές φυλές (π.χ. Boxer, Bulldog, Pug).

Ο σκύλος παρουσιάζει ταχύπνοια (λαχάνιασμα), δύσπνοια, σιελόρροια, αφρούς γύρω από το στόμα, οι βλεννογόνοι (τα ούλα και η γλώσσα) αποκτούν έντονο κόκκινο χρώμα και αρχίζει να τρέμει και να έχει αστάθεια. Αρχικά είναι σε κατάσταση αγωνίας και ανησυχίας, αργότερα παρουσιάζει μειωμένη αντίληψη του περιβάλλοντος και απάθεια. Μπορεί να κάνει εμετούς και διάρροιες πολλές φορές με παρουσία αίματος. Στα τελευταία στάδια το ζώο καταρρέει, έχει σπασμούς, πέφτει σε κώμα και καταλήγει.

Στα αρχικά στάδια η χορήγηση μικρής ποσότητας δροσερού νερού, η μεταφορά του ζώου σε κλιματιζόμενο χώρο ή χώρο με ρεύματα αέρα καθώς και η διαβροχή του σώματος με άφθονο δροσερό νερό (όχι παγωμένο) ή οινόπνευμα μπορεί να επαναφέρουν το ζώο. Καλό είναι όλα αυτά να γίνουν έως ότου το ζώο μεταφερθεί σε κτηνίατρο για να χορηγηθεί ορός ενδοφλεβίως κι ενέσιμα φάρμακα.

Η θερμοπληξία είναι σοβαρότατη επείγουσα κατάσταση και η έγκαιρη αναγνώρισή της είναι ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη του περιστατικού.

Για τη πρόληψη τέτοιων καταστάσεων:

 • Δεν στερούμε το ζώο από νερό (εκτός αν για κάποιο λόγο κάνει εμετούς)
 • Όταν ταξιδεύουμε ή περπατάμε πολλή ώρα τους θερμούς μήνες κάνουμε συχνά διαλλείματα για ξεκούραση και χορήγηση μικρής ποσότητας δροσερού νερού
 • Αποφεύγουμε τις μεγάλες βόλτες και την έντονη σωματική άσκηση τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας
 • ΠΟΤΕ δεν αφήνουμε το σκύλο στο αυτοκίνητο ούτε για λίγα λεπτά!!! 

  Αλεξάνδρα Δέρβα
  Κτηνίατρος DVM, Απόφοιτός ΑΠΘ,Μετεκπαιδευθείσα στην Παθολογική Κλινική της Κτηνιατρικής Σχολής ΑΠΘ
  Στοιχεία επικοινωνίας:

  Διεύθυνση Ιατρείου HEALTHY PETS: Αθήνα – Αδελφών Πιερράκου 41
  τηλ. 2107794242 – 6942928817

    Το κείμενο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα δεν προτρέπει σε ιατρικές πράξεις από μέρους σας και δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση την απευθείας σχέση και παρακολούθηση του κατοικίδιου σας από κτηνίατρο!

   

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το