Τραυματισμός του Σκύλου ή της Γάτας σας

κατοικίδια τραυματισμοίΔεν είναι δύσκολο ή σπάνιο κατά τη διάρκεια μιας εκδρομής, μιας βόλτας ή ακόμη και μέσα στο σπίτι να υπάρξει κάποιος τραυματισμός του ζώου μας, ήπιος ή σοβαρός. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς να αντιμετωπίσουμε αρχικά μια τέτοια κατάσταση μέχρι να μεταφερθεί το ζώο στον κτηνίατρο, ώστε να βοηθήσουμε το μικρό μας φίλο όσο γίνεται περισσότερο.

Σε περίπτωση δαγκώματος από σκύλο ή τραυματισμό από άλλη αιτία που περιλαμβάνει ανοικτό τραύμα ή αιμορραγία, το πρώτο μας μέλημα είναι αρχικά να σταματήσουμε την αιμορραγία. Αυτό γίνεται με σταθερή έντονη πίεση επάνω στο τραύμα με κάποιο καθαρό πανί ή γάζα (όχι απαραίτητα αποστειρωμένη αν δεν υπάρχει στο φαρμακείο μας, τα περισσότερα τραύματα άλλωστε είναι εξαρχής μολυσμένα). Αν ο τραυματισμός βρίσκεται σε κάποιο από τα τέσσερα άκρα του ζώου ή στην ουρά του (όχι στο κεφάλι !!), τότε βοηθάει να τοποθετήσουμε μια ίσχαιμη περίδεση στο άκρο αυτό ή την ουρά, σε ύψος πιο κοντά στο σώμα του ζώου συγκριτικά με το τραύμα (δηλαδή στη βάση της ουράς ή ψηλά στο πόδι το οποίο αιμορραγεί). Παίρνουμε έναν επίδεσμο, ένα μακρόστενο ύφασμα, ένα λάστιχο ακόμα κι ένα κορδόνι από τα παπούτσια μας και το δένουμε με σφικτό κόμπο στα σημεία που προαναφέραμε. Έτσι διακόπτουμε την κυκλοφορία του αίματος (άρα και την αιμορραγία) από το σημείο της περίδεσης και μετά. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτό πρέπει να αφαιρεθεί το πολύ σε μία ώρα γιατί αλλιώς κινδυνεύουμε να προκαλέσουμε νέκρωση στο άκρο ή την ουρά. Καλύπτουμε τα τραύματα με ένα καθαρό ύφασμα για να αποτρέψουμε περαιτέρω μόλυνση και τρέχουμε στον κτηνίατρο.

Αν το ζώο μας πέσει από μεγάλο ύψος (πχ μπαλκόνι) ή χτυπηθεί για παράδειγμα από αυτοκίνητο τότε υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες για κατάγματα ή ακόμη και σοβαρό τραυματισμό που αφορά εσωτερικά όργανα στην κοιλιά ή στο θώρακα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να μεταφέρουμε το ζώο με μεγάλη προσοχή σε κάποιο αυτοσχέδιο φορείο (μεγάλο κομμάτι ξύλου, κουβέρτα-σεντόνι, το κάτω μέρος από ένα σκυλόσπιτο ή κλουβί μεταφοράς) και με αυτό τον τρόπο να μεταφέρουμε το ζώο άμεσα στον κτηνίατρο. Το ζώο καλό θα είναι να είναι ξαπλωμένο στο πλάι ή μπρούμυτα κι αν δεν αντιδρά ιδιαίτερα, να φροντίζουμε το κεφάλι του να είναι σε ευθεία γραμμή με τον κορμό (να μη «διπλώνει») ώστε η αναπνοή του να είναι όσο γίνεται καλύτερη και πιο εύκολη. Χρησιμοποιήστε κάποια κουβέρτα ή κάτι αντίστοιχο για να αποφύγουμε την υποθερμία που προκαλείται από την κατάσταση shock στην οποία βρίσκεται ο οργανισμός λόγω του χτυπήματος. Σε περίπτωση ανοικτών τραυμάτων κι αιμορραγίας ακολουθείστε τις οδηγίες που προαναφέραμε ενώ αν υπάρχουν εμφανή κατάγματα σε άκρα κι ο κτηνίατρος βρίσκεται μακρυά, μπορείτε να φτιάξετε ένα πρόχειρο νάρθηκα για να αποφύγουμε τον πόνο και την μεγαλύτερη ζημιά που μπορεί να προκληθεί από την συνεχή μετακίνηση των καταγματικών άκρων. Χρησιμοποιήστε κάτι ευθύγραμμο κι άκαμπτο όπως πχ ένα κλαδί, κομμάτι ξύλου κλπ (νάρθηκας) κι έναν επίδεσμο ή ένα μακρόστενο ύφασμα, τοποθετείστε το νάρθηκα παράλληλα με το τραυματισμένο άκρο του ζώου και τυλίξτε το ύφασμα γύρω από το άκρο και το νάρθηκα για να τα σταθεροποιήσετε.

Μη ξεχνάτε πως έχουμε μπροστά μας ένα τραυματισμένο, σοκαρισμένο , τρομαγμένο και πονεμένο ζώο. Είναι λογικό ακόμη κι αν είναι το ζώο μας που δε δαγκώνει ποτέ, από τον πόνο και τον πανικό του να αντιδράσει επιθετικά. Το να τραυματιστείτε κι εσείς στην προσπάθεια να βοηθήσετε το ζώο δεν θα ωφελήσει κανέναν. Προστατέψτε τον εαυτό σας χρησιμοποιώντας ένα φίμωτρο αν η κατάσταση του ζώου το επιτρέπει ή βάλτε ανάμεσα σε εσάς και το στόμα του μια κουβέρτα ή ένα άλλο εμπόδιο το οποίο θα σας προστατέψει προσωρινά αν το ζώο αντιδράσει δαγκώνοντας.

Συνεννοηθείτε τηλεφωνικά με τον κτηνίατρο και ξεκινήστε άμεσα την μεταφορά του ζώου σε αυτόν. Πηγαίνετε το ζώο στον κτηνίατρο ακόμη κι αν δεν φαίνεται σε πρώτη φάση να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, ιδίως στην περίπτωση τροχαίου ατυχήματος ή πτώσης. Πρέπει να αποκλειστεί η περίπτωση τραυματισμού των εσωτερικών οργάνων του ζώου, που μπορεί να φανεί με συμπτώματα μέσα στο επόμενο 48ωρο!!

Κανείς μας δεν θέλει να έρθει αντιμέτωπος με τις καταστάσεις που περιγράψαμε παραπάνω. Για να αποφύγετε λοιπόν τέτοιες περιπέτειες, βγαίνετε βόλτα με τον σκύλο σας πάντα δεμένο με λουρί (ειδικά στον δρόμο) όσο καλά εκπαιδευμένος κι αν είναι και λύστε το λουρί μόνο σε περιφραγμένους χώρους όπου δεν υπάρχουν άλλα ζώα ή υπάρχουν ζώα που τα γνωρίζει ο σκύλος σας και δεν υπάρχουν διαμάχες μεταξύ τους. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ζώα και πολλές φορές τα ένστικτά τους (πχ ζευγάρωμα) ή ο φόβος από κάποιον θόρυβο αυτόματα υπερνικούν και την καλύτερη εκπαίδευση. Είναι ευθύνη μας να προστατεύουμε το δικό μας αλλά και τα υπόλοιπα ζώα από τέτοιες δυσάρεστες καταστάσεις.

Αλεξάνδρα Δέρβα
Κτηνίατρος DVM, Απόφοιτός ΑΠΘ,Μετεκπαιδευθείσα στην Παθολογική Κλινική της Κτηνιατρικής Σχολής ΑΠΘ
Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση Ιατρείου HEALTHY PETS: Αθήνα – Αδελφών Πιερράκου 41
τηλ. 2107794242 – 6942928817


Το κείμενο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα δεν προτρέπει σε ιατρικές πράξεις από μέρους σας και δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση την απευθείας σχέση και παρακολούθηση του κατοικίδιου σας από κτηνίατρο!

 

Κράτα το

Κράτα το